TÜRK DENİZALTICILIĞININ KURULUŞUNUN 130. YILDÖNÜMÜ

 

 

              Sayın Emekli Denizaltıcı Büyüklerim, Arkadaşlarım, Kardeşlerim, gerek Denizaltı Filomuzdaki gerekse Bahriyemizin diğer görevlerindeki çok değerli Denizaltıcılar.

              Günümüzden 130 yıl önce 6 Eylül 1886 tarihinde Osmanlı Bahriyesinin ilk denizaltısı  (O zamanki ifadesiyle tahte’l-bahr istimbotu) Bahriyenin Haliçteki tersanesinde (Tersane-i Amire’de) törenle denize indirilmişti. Bildiğiniz gibi biz denizaltıcılar bu tarihi Türk Denizaltıcılığının kuruluş tarihi olarak kabul ediyoruz. Dünya denizaltıcılık tarihinde Nordenfelt II olarak bilinen, stim gücü ile su altında ve üstünde hareket eden ve baş tarafındaki iki adet torpido kovanında iki adet Whitehead torpidosu taşıyan bu denizaltı daha sonra 4 ağustos 1887 tarihinde denize indirilen ikiz kardeşi ( Nordenfelt III ) ile  birlikte yapılan seyir,  dalış, torpido atışı dahil çeşitli tecrübeleri müteakip zamanın Bahriye Nazırı Bozcaadalı Müşir Hasan Hüsnü Paşa’nın 23 Mart 1888 tarihli yazısı ile resmen Osmanlı donanmasında göreve başlamışlardır. Nordenfelt II’ye Abdülhamid ve Nordenfelt III’e de Abdülmecit isimleri verilmiştir.

              İlk denizaltımız Abdülhamid’in komutanı Yüzbaşı Halil  ( Develioğlu ) Bey, Makine Önyüzbaşı ( Sağ kolağası ) Mahmutpaşalı Ali Bey, Makine Yüzbaşı İzmitli Şerafettin Efendi, Makine Teğmen ( Mülazım ) Hasköylü Mehmet Efendi ve ateşçi Musa Çavuş Osmanlı Bahriyesinin ilk denizaltıcıları olmuşlardır.  Ruhları şad olsun.

              Abdülhamid dalmış durumda iken su üstü hedefine torpido atan dünyanın ilk denizaltısı olarak dünya denizaltıcılık tarihindeki mümtaz yerini almıştır.

              Böylece Türk Denizaltıcılığı dünyanın birçok denizci ülkesinden daha önce tarih sahnesine çıkmıştır. Fransa 1899’da, ABD 1900’da, İngiltere 1901’de, Japonya 1904’te,        Almanya ve Hollanda 1906’da ve Norveç de 1909’da denizaltı gemilerini donanmalarına katmışlardır.

              Türk denizaltıcılığı maalesef kuruluşunu müteakip  kayda değer bir gelişme gösterememişse de, Cumhuriyetimizin kurulması sonrası yüce Atatürk’ün direktifleriyle denizaltı tedarikine başlanması sonucu 1928’de Donanmamıza katılan I İnönü ile birlikte yeniden ivme kazanmış ve her yıl daha da gelişerek hepimizin   gurur duyduğu bu günkü üstün seviyesine ulaşmıştır.  Denizaltı Filomuz ve denizaltıcılarımız 8 Ekim 2015’de Gölcük Tersanesinde ilk kaynağı yapılan ve 6 gemilik paketin ilk gemisi olan Havadan Bağımsız Tahrik sistemli ( AİP ) ilk denizaltımız Piri Reis’in 2020 Yılında hizmete girmesi ile muhakkak ki stratejik, taktik ve teknik alanlarda yeni bir çığır açacaktır.

              Emekli ve hizmetteki tüm denizaltıcıların şahsım ve Denizaltıcılar Birliği Derneği adına Türk Denizaltıcılığının 130. Yıldönümünü candan kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

M. Doğan HACİPOĞLU

Denizaltılar Birliği Derneği

Ynt. Krl. Bşk.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

     
 

 

Denizaltıcılar Birliği Derneği Logosu

 
 

 

Copyright © 2007 Denizalticilarbirligi.